| 网站首页 | 下载中心 | 教案 | 说课 | 试题 | 中考 | 高考 | 学习 | 范文 | 英语角 | 窗外事 | 释疑解惑 | QQ系列 | 图片 | 故事 | 习作 | 
| 初一精品课程 | 初二精品课程 | 初三精品课程 | 高一精品课程 | 高二精品课程 | 高三精品课程 |
您现在的位置: 漠阳资源网 >> 英语角 >> 信息匹配 >> 正文
When it comes to shopping for clothes, my mother and I have ......中考英语阅读解析.           ★★★
When it comes to shopping for clothes, my mother and I have ......中考英语阅读解析.
作者:佚名 文章来源:网络 点击数: 更新时间:2018/9/13 10:38:57

When it comes to shopping for clothes, my mother and I have always disagreed on what fits me well. To me, if it zips, it fits. My mom, however,   usually tells me I need a bigger size.
When I was a teenager, I wanted to dress like my friends, but my body size made it impossible. When mom told me something didn’t suit me, or I needed a bigger size, all I heard was that my body was wrong.
To avoid arguments, we stopped going shopping together. This continued until I got engaged(订婚) last year and needed to buy some clothes. When I tried on a blouse, my mother looked at me, and I knew what was coming. “You need a bigger size,” she said.
There was no bigger size. I tried to hold back my tears(眼泪). Maybe I could buy it alone, of course, but my mom is my favorite person to hang out with. The idea of looking for a wedding dress without her seemed just as scary as taking her with me.
And so the day came. As I tried on a simple white dress, I saw tears in my mom’s eyes. “You look beautiful!” she told me. Nothing could have shocked me more.
This one didn’t zip up at the back and I did actually need a bigger size, but my mother didn’t say that. She just told me how beautiful I looked. In that moment, all the arguments in the past ended. We didn’t buy a dress that day. We decided to see more.
A few weeks later, we found the perfect dress. We both loved it as soon as I put it on.
And during those few weeks, mom and I also found the perfect fit for our shopping relationship.
31. What does the writer want to show in the first two paragraphs?
A. She likes the clothes with zippers while her mother doesn’t agree with her.
B. In mom’s opinion, her body is wrong and she is too fat to wear what she likes.
C. She really wants to dress like her friends, but her mom doesn’t allow her to do so.
D. She and mom always disagree on what clothes fit her because of wrong understanding.
32. Haw did the writer probably feel after she tried on the simple white dress?
A. Funny and surprised.    B. Shocked and sorry.
C. Proud and moved.    D. Excited and scary.
33. What does the underlined sentence in Paragraph 4 mainly mean?
A. I couldn’t shop for a wedding dress myself because my mom disagreed.
B. I felt kind of scary when I went shopping with my mother for a wedding dress.
C. I felt like shopping for a wedding dress with mom though she thought it was scary.
D. I wanted to shop for a wedding dress alone but I couldn’t stand shopping without mom.
34. Which is the besl word to describe the perfect fit for their shopping relationship?
A. Missing.    B. Embarrassing,    C. Understanding.    D. Encouraging.
35. What’s the main idea of the text?
A. Praising makes the perfect fit for their shopping relationship.
B. Tears sure the best way to end arguments between family members.
C. Love is everything in good communication between family members.
D. Better communication requires not only love but also a more suitable way.
【答案】31. D    32. B    33. D    34. C    35. C
【解析】
【分析】
这篇短文讲述的是作者和妈妈在给自己买衣服这件事上,一开始总是意见不合。但后来作者要结婚了,在买婚纱的时候,母女二人的互相理解以及对彼此的爱,促使他们改变了他们的购物关系。
【31题详解】
细节理解题。根据前两段的内容尤其短文第一句话When it comes to shopping for clothes, my mother and I have always disagreed on what fits me well.可知,作者和她的妈妈在什么样的衣服适合她这件事上总是有不同的意见,故应选D。
【32题详解】
推理判断题。根据短文第五段As I tried on a simple white dress, I saw tears in my mom’s eyes. “You look beautiful!” she told me. Nothing could have shocked me more.可知,当作者试穿了一件简单的白色礼服的时候,她看到妈妈眼睛里喊着泪,夸她非常漂亮,听到妈妈的话,作者感到非常的震惊,因为她和妈妈在挑衣服的时候总是意见不同。再根据下文This one didn’t zip up at the back and I did actually need a bigger size, but my mother didn’t say that.可知,其实作者的确需要更大一点尺寸的衣服,但是妈妈没有像以前那样说出来,所以作者的心里还会为妈妈的让步感到内心的抱歉,故B选项合适。
【33题详解】
细节理解题。根据划线部分的这句话The idea of looking for a wedding dress without her seemed just as scary as taking her with me.可知,这句话本意为:在没有妈妈陪伴的情况下去找一件婚纱的这个想法就跟带着她和我一起买一样的可怕。从这句话我们可以看出,作者既想妈妈陪着她一起去买婚纱,但又怕和妈妈的意见不合,想要单独去买,这样的矛盾心情,故应选D。
【34题详解】
推理判断题。根据文意可知,一开始作者和妈妈对于买衣服这件事总是意见不合,但经过了买婚纱的事情之后,他们找到了最适合的购物关系。从买婚纱的那件事我们可以看到,作者试穿的婚纱实际上需要再大一号的,但妈妈没有说,还夸作者非常的漂亮;作者了解了妈妈的心情,最后并没有买那件婚纱,所以母女二人是达到了互相的理解,所以他们最后买到了一件他们都喜欢的婚纱。故应选C。
【35题详解】
主旨大意题。这篇短文讲述的是作者和妈妈在给自己买衣服这件事上,一开始总是意见不合。但后来作者要结婚了,在买婚纱的时候,母女二人的互相理解以及互相的爱,促使他们改变了他们的购物关系。通过讲述这件事,作者是想要告诉我们:爱是家庭成员之间良好沟通的一切。故C选项最符合文意。
【点睛】这篇短文是一篇记叙文,讲述了作者如何改善了和妈妈的购物关系。文章在叙事中传达了深深的母女之情,在理解文章的时候,要注意体会这种感情。后面的题目设置有细节理解、推理判断和主旨大意题。记叙文的主旨大意较难概括,它不像议论文或者说明文,在文章中会出现点明文章主旨的句子。记叙文是需要我们通过阅读作者讲述的事,自己归纳总结出它的中心。因此第5小题这个题目,需要我们更好的去阅读理解文章,把握作者的思想感情,结合选项作答。这篇短文通过讲述作者和妈妈购物关系的改变,实际传达的是母女之间的互相让步、互相理解以及对彼此的爱,故C选项最能概括文章的主旨,体现作者的思想感情,所以选C。


文章录入:admin    责任编辑:admin 
  • 上一个文章:

  • 下一个文章: 没有了
  • 【字体: 】【发表评论】【加入收藏】【告诉好友】【打印此文】【关闭窗口
      网友评论:(只显示最新10条。评论内容只代表网友观点,与本站立场无关!)

    最新文章 更多内容
    普通文章When it comes to shopping for clothes, my mo
    普通文章Don’t be too surprised if you see a car goi
    普通文章Jackson once worked for the President's 
    普通文章Alice and her 10-year-old twin sons live in 
    普通文章Margret Lillian’s pronunciation is poor…信
    普通文章Harry Potter was rejected. So were Bella and
    普通文章Like a flower with a pleasant scent…信息匹配
    普通文章Samuel has a family of five, and they are …
    普通文章Ms Stone is a fashionable lady who has a goo
    普通文章I am pleased to find the movie so faithful t
    相关文章
    Don’t be too surprised if you see a car going
    World famous scientist Stephen Hawking(霍金) d
    Ⅷ、完成句子51. Don’t ______ alone on weekend
    短文写作:以“My hohby”为题写一篇短文,必须包
    Few people like changing their habits, good or
    Are you the kind of person who like to move wi
    A: You don't look well. 36._____36_____...
    A: Hi, Tina. 41._____41_____?.....中考英语阅读
    46Every year, thousands of students choose to 
    Everybody Should Say Thank You to Ray Tomlinso
    更多内容

    | 设为首页 | 加入收藏 | 联系站长 | 友情链接 | 版权申明 | 管理登录 |